BATNA: best alternative to a negotiated agreement

 

BATNA – mai toată lumea o știe, mai nimeni nu o folosește cifric.

”Care ar fi acum cea mai bună alternativă la ceea ce mi se propune?” Este o întrebare importantă în negocieri.

Exemplul 1: vrei să iei o garsonieră de x mp și dezvoltatorul îți spune: ”100 de mii, vă mutați în o lună”. Îți place zona, garsoniera, toate sunt cool. ”Ce altceva mai aveți?”, ”păi identic, 96 de mii, mutarea în 5 luni”.

Cum calculezi BATNA? Tu stai în chirie cu 500 eur, ori 4 luni = 2 mii. Plus cei 96, te-ar ajunge totul la 98 de mii, față de 100 acum. ”Dați-mi 2 mii discount și semnez astăzi” este deci răspunsul tău decent.

Exemplul 2: vrei să economisești, dar depozitele în ron sunt la 4%. Care ar fi acum cea mai bună alternativă la ceea ce îmi oferă băncile? Certificatele de trezorerie: sunt garantate de stat, neimpozabile, și aduc 7,1% anual, pe 5 ani. ”5 ani însă este mult”, gândești. Care ar fi următoarea BATNA? Păi un fond mutual. Media randamentului în 2024 este de 7% gata impozitat și intri și ieși când vrei. Dar nu sunt garantate câștigurile, nici investiția. Runda 3 BATNA (ai prins ideea ): titluri de stat, 7%, garantate, ai și piață secundară, ca să le vinzi mai repede, dacă vei avea o urgență.

OK. Ce învățăm de aici?

  1. La orice negociere, calculează dinainte, cu cifre, care îți este cea mai bună alternativă. Altfel, iei decizii slabe.
  2. Care ar fi cea mai bună variantă pentru a investi fără risc? Răspuns BATNA: educația financiară .

 

Distribuie:

Articole similare