BATNA – mai toată lumea o știe, mai nimeni nu o folosește cifric.
”Care ar fi acum cea mai bună alternativă la ceea ce mi se propune?” Este o întrebare importantă în negocieri.
Exemplul 1: vrei să iei o garsonieră de x mp și dezvoltatorul îți spune: ”100 de mii, vă mutați în o lună”. Îți place zona, garsoniera, toate sunt cool. ”Ce altceva mai aveți?”, ”păi identic, 96 de mii, mutarea în 5 luni”.
Cum calculezi BATNA? Tu stai în chirie cu 500 eur, ori 4 luni = 2 mii. Plus cei 96, te-ar ajunge totul la 98 de mii, față de 100 acum. ”Dați-mi 2 mii discount și semnez astăzi” este deci răspunsul tău decent.
Exemplul 2: vrei să economisești, dar depozitele în ron sunt la 4%. Care ar fi acum cea mai bună alternativă la ceea ce îmi oferă băncile? Certificatele de trezorerie: sunt garantate de stat, neimpozabile, și aduc 7,1% anual, pe 5 ani. ”5 ani însă este mult”, gândești. Care ar fi următoarea BATNA? Păi un fond mutual. Media randamentului în 2024 este de 7% gata impozitat și intri și ieși când vrei. Dar nu sunt garantate câștigurile, nici investiția. Runda 3 BATNA (ai prins ideea ): titluri de stat, 7%, garantate, ai și piață secundară, ca să le vinzi mai repede, dacă vei avea o urgență.
OK. Ce învățăm de aici?
- La orice negociere, calculează dinainte, cu cifre, care îți este cea mai bună alternativă. Altfel, iei decizii slabe.
- Care ar fi cea mai bună variantă pentru a investi fără risc? Răspuns BATNA: educația financiară .