”Leadershipul este cu mult mai mult decât managementul spune că se poate face” – Colin Powell.
Tot parcurgând lecturi despre leadership*, am observat cu toții că autorii se cam feresc să ierarhizeze valori și principii care definesc și disting leadershipul, într-o mare de … schimbare. Așa că vă propun o incursiune, subiectivă – cum altfel?, cu propuneri exploratorii, cu argumente și concluzii raportate la propriile valori, cu dezbateri și dileme**.
Acum două mii și patru sute de ani, marele Socrate era chestionat … socratic de către un tânăr nobil atenian, că de ce oamenii îl urmează pe măcelar pe câmpul de antrenament și nu-i ascultă îndemnurile sale. Răspunsul filosofului este probabil și prima definiție a leadershipului: deoarece acei oameni simt, percep că, luptând alături de măcelar au cele mai bune șanse de supraviețuire, ei și familiile lor. Da, știu și eu despre falsa dilemă dintre cele două strategii, supraviețuirea și dezvoltarea, și că a doua este de fapt singura eficace, dar asta pe timp de pace, când ne permitem luxul să-l tachinăm pe Maslow. Să reținem câteva cuvinte cheie: simțire sau percepție, luptă sau acțiune și supraviețuire sau viață. Și acum intru direct în, argumentabil, cea mai importantă unealtă a unui lider autentic:
1. Exemplul personal. Liderul*** pare o persoană care a tras o fugă până în viitor, a văzut ce este pe acolo, a revenit și ne spune un plan. Uite, să facem așa … . Un mic paradox este că tot liderul începe, ușor individualist, făcând el primul, câteodată singurul. Vă aduceți aminte de Alexandru cel Mare, el fiind probabil ultimul mare conducător de oști care stătea în linia întâi și nu pe vreun deal convenabil. Știți când începea bătălia? Atunci când Alex o lua la fugă spre, de exemplu, Darius, iar toți ceilalți machedoni și terți afiliați alergau după lider, să atace și ei. Câtă încredere că va fi urmat și câtă încredere că fără el, ei nu vor mai fi la fel, adică în … viață.
Exemplul personal. Începe prin a fi propriul tău lider pe care să-l urmezi, crezi în valorile pe care ți le-ai conștientizat, ai încredere în ele și în tine, căci te reprezintă – valorile sunt acele credințe adânci, care ne spun la fiecare decizie cum să ne comportăm, acțiune, ca să trăim viața la care visăm. Căci oamenii se uită întâi la ceea ce faci și apoi la ceea ce spui – învățătură populară românească. Astfel, cei din jur vor observa consecvența, încrederea, liniștea cu care știi rezultatul muncii tale; unii te vor aprecia, căci se vor regăsi și ei în acele valori. Iar cu cât mai mulți sprijinitori vor avea valorile, cu atât mai vizibili vor fi cei cale le apără, zilnic.
În articolul următor vom continua cu a doua cea mai importantă unealtă; nu, nu este viziunea, cum poate v-ați gândi, aceasta inițial este neconturată clar, sau dacă este clară este insuficient povestită celorlalți și înțeleasă. Vom discuta despre acel lucru care îi separă liderii autentici de ce falși și metodă pentru noi de a-i cântări pe toți ”liderii” care apar ca ciupercile după ploaie.
* Leadership-ul este abilitatea educată – dezvoltată conștient – sau talentul – aptitudine nativă – de a-i ghida, inspira și influența pe alții, pentru a atinge un scop sau o viziune comună.
** Dacă definim diversificat a ghida, a inspira, a influența, respectiv viziune comună, obținem tot atâtea subspecii de lideri, cu o plajă de la Mahatma Ghandi etic, altruist vizionar și până la Adolf H, narcisist revanșard.
*** Liderul este cineva care deține controlul, formal sau informal, ia sau influențează decizii și își motivează echipa, adepții să îndeplinească obiective, eficient și eficace.
Radu Nechita,
Founder MENTOR Training
Vicepreședinte național Club Afaceri.ro